In dit blog plaatsen we artikelen over de onderwerpen die raken aan alles wat met traumasensitief werken of het hart & brein helingsproces te maken heeft.
Trauma is een complex concept dat niet eenvoudig te definiëren is. In de wetenschap wordt vaak de definitie uit de DSM gebruikt, die voornamelijk leidt naar de posttraumatische stressstoornis (PTSS). Deze definitie richt zich doorgaans op schokkende gebeurtenissen waar iedereen wel voorbeelden van kan bedenken, maar wij geloven dat trauma veel breder is dan dat.
In de wereld van de gezondheidszorg en welzijn, of je nu arts, psycholoog, therapeut, leraar, coach of counselor bent, is er een groeiende erkenning van het belang van traumasensitief werken. Je voelt dat je het verschil wilt maken in het leven van anderen.
Je hebt theoretische opleidingen en workshops gevolgd, boeken gelezen over trauma, en je hebt een sterke basis in de klassieke benaderingen binnen jouw vakgebied. Maar toch voel je dat er iets ontbreekt, een dieper begrip dat niet uit boeken te halen is. Maar wat betekent dit precies, en waarom is het zo cruciaal?
Als we denken aan het effectief omgaan met trauma en het bieden van heling, is het begrip 'compassie' van onschatbare waarde. Compassie, of mededogen, vormt de kern van het begrijpen en ondersteunen van mensen die met trauma te maken hebben. In de opleiding 'Traumasensitief werken voor professionals' wordt dit concept van compassie diep verankerd, vooral via de benadering met Compassionate Inquiry®.
Trauma in de kindertijd, ook wel bekend als vroegkinderlijk trauma, is een complex en diepgaand fenomeen dat een blijvende impact kan hebben op het leven van een persoon. Wat vaak intrigerend is, is dat deze effecten niet altijd bewust zijn, maar toch diep geworteld zijn in ons lichaam en onze geest. Laten we in dit blog eens wat dieper ingaan op het effect van trauma in de kindertijd en waarom het zo belangrijk is om deze onzichtbare littekens te begrijpen.
Traumasensitief leiderschap speelt een cruciale rol bij het opbouwen van veerkrachtige organisaties. Het biedt de leidraad en de tools om een bedrijfscultuur te creëren waarin medewerkers gedijen, zowel persoonlijk als professioneel. In deze blog zullen we verkennen waarom het nemen van verantwoordelijkheid voor traumasensitief leiderschap essentieel is voor de toekomst van gezonde en veerkrachtige organisaties.
Stel je voor dat je lichaam altijd 'aan' staat, zelfs wanneer je hoofd probeert te rusten. Dit is een realiteit voor veel mensen die een traumatische ervaring hebben doorstaan, zonder dat ze het bewust door hebben. Pas wanneer het lichaam ziek wordt of van zich laat horen door lichamelijke klachten, gaan mensen onderzoeken wat er met hen aan de hand is. In de wereld van psychotherapie en traumaheling is dit lichaamsbesef een van de sleutelconcepten, bevestigd en diepgaand onderzocht door Dr. Bessel van der Kolk in zijn invloedrijke boek 'Traumasporen: Hersenen, lichaam en geest in de genezing van trauma'.
info@newmind-institute.com
Registratienaam Hart & Brein Training